Postupni prelazak na direktna plaćanja u poljoprivredi

27. Septembar 2021.

    Nastavljajući juče započetu priču o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici (ZPP), predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Delegacije EU u Srbiji i projekta koji pokriva pregovarački proces za poglavlja 11 i 12, danas su u okviru stručnog dela programa na Sajmu poljoprivrede pričali o direktnim plaćanjima i značaju postepenog prelaska na direktna plaćanja u poljoprivredi.

    Skup je otvorio Dejan Maksić, koordinator projekta ispred MPŠV, koji je naglasio da se nova ZPP formira pod uticajem opšte politike EU, a to je Zeleni dogovor koji nastoji da poljoprivrednu politiku učini pravičnijom, zelenijom, fleksibilnijom i prihvatljivijom za zemlje članice EU. „U okviru ovog projekta trudili smo se da nađemo najoptimalniji način da našu nacionalnu politiku postepeno prilagodimo ZPP-u i da evropski sistem prilagodimo našim nacionalnim okolnostima“, rekao je Maksić.

    Program menadžer Delegacije EU u Srbiji Laslo Arendaš izrazio je nadu da će sledeće godine Srbija dobiti „zeleno svetlo“ za zvanično otvaranje Poglavlja 11. „Evropska unija uvek daje zemljama članicama EU listu mogućnosti i projekat se potrudio da napravi mapu tih mogućnosti. Sada je trenutak da se sve zainteresovane strane uključe i donesu najefikasniji model poljoprivredne politike za Srbiju budućnosti“, rekao je Arendaš.

    Projektni ekspert Snežana Blagoeva prezentovala je sveobuhvatnu analizu koja sadrži pregled razvoja poljoprivrednog sektora u Srbiji, šeme direktnih plaćanja EU i njihovo sprovođenje u državama članicama EU, potencijalne scenarije za implementaciju sistema direktnih plaćanja EU, sa prednostima i nedostacima svakog scenarija i predlog optimalne šeme direktnih plaćanja kompatibilnih sa EU.

    Blagoeva je istakla da prelaz na direktna plaćanja treba da se sprovodi postupno i da bude baziran na temeljnoj analizi. Ključno je da se u tom procesu u obzir uzmu sve specifičnosti srpske poljoprivrede, koje ulaze u pravni okvir Evropske unije.