Potrebne konstantne reforme u poljoprivredi

27. Septembar 2021.

    Otvarajući skup „Reforma ZPP i uticaj na male i mlade poljoprivrednike”, šef Odseka za evropske integracije u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (MPŠV) Milanka Davidović uporedila je stalno reformisanje Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) i usaglašavanje nacionalnih politika među članicama Evropske unije sa “metom u pokretu”, a proces prilagođavanja domaćih propisa u okviru ZPP-a sa „trčanjem za tom metom”.

    Program menadžer iz Delegacije EU u Srbiji Laslo Arendaš, složio se sa tom metaforom, ističući da svaki novi sastav Evropske komisije donese nove ideje i da je to priroda ovog procesa. On je istakao da se kreatori politika u EU trude da dobiju adekvatne povratne informacije sa terena i da je polje za diskusije otvoreno, što omogućava da reforma ZPP bude neka vrsta javne rasprave.    

    Gđa Davidović je prisutnima objasnila da je projekat „Jačanje kapaciteta za usklađivanje sa pravnim tekovinama EU u oblasti poljoprivrede, ruralnog razvoja, bezbednosti hrane, veterinarske i fitosanitarne politike“, kojim ona koordinira ispred MPŠV, tehnička pomoć Evropske unije Srbiji u ispunjavanju mera za otvaranje pregovaračkih poglavlja 11 i 12, a u kasnijoj fazi i za zatvaranje pregovora. Ona je naglasila da su mladi i mali proizvođači u fokusu poljoprivredne politike Republike Srbije, što se podudara sa ciljevima Evropske unije. Domaći sektor poljoprivrede karakteriše veliki broj malih poljoprivrednih gazdinstava i sve veći odliv mladih iz ruralnih područja. Ovim grupacijama treba pomoći tako da „imaju održivu poljoprivrednu proizvodnju, pristojno zarađuju i žive od svog rada“.

    Centralnu prezentaciju održao je predstavnik Generalnog direktorata za poljoprivredu i ruralni razvoj Evropske komisije (DG AGRI) Mariuš Legovski, koji se uključio direktno iz Brisela. On je istakao da su i u Evropskoj uniji mladi poljoprivrednici prepoznati kao ključni za održivi razvoj poljoprivrede i da podsticanje njihovog uključivanja može da osigura budućnost proizvodnje hrane i zaštitu životne sredine. Zbog potrebe svih zemalja članica EU za generacijskom obnovom, ZPP predviđa da svaka država iz svojih budžeta izdvoji najmanje tri odsto za direktna plaćanja za mlade poljoprivrednike, kako bi im se olakšalo uspostavljanje farmi. Nova reformisana ZPP, koja čeka konačno usvajanje, može se zvati „zelenom“ zbog sve zahtevnijih ekoloških kriterijuma koje svi poljoprivrednici treba da ispune.