Za uspešnu i snažnu poljoprivredu u Srbiji

28. Septembar 2021.

    Zajednička poljoprivredna politika (ZPP) je odgovor Evropske unije na pitanja o bezbednosti hrane, održivog korišćenja prirodnih resursa i uravnoteženog razvoja ruralnih područja. Njen cilj je da pomogne da se poljoprivrednicima i prerađivačima u EU obezbedi pristojan životni standard I stabilna, raznovrsna I sigurna zaštita građana. Zajednička poljoprivredna politika gtreba da doprinese stvaranju radnih mesta I ekonomskom rastu, borbi protiv klimatskih promena I podsticanju održivog razvoja. 

    “Cilj države Srbije, na putu evropskih integracija koji zahteva dosta prilagođavanja, jeste da pomogne domaćim poljoprivrednicima da što uspešnije počnu da primenjuju elemente ZPP, koja osim što zahteva velike promene, pruža I velike mogućnosti onima koji su spremni da se menjaju”, rekla je šef odseka za evropske integracije u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Milanka Davidović otvarajući okrugli sto “Za uspešnu i snažnu poljoprivredu u Srbiji”.

    Na okruglom stolu, održanom u organizaciji ministarstva, Delegacije EU i projekta “Jačanje kapaciteta za usklađivanje sa pravnim tekovinama EU u oblasti poljoprivrede, ruralnog razvoja, bezbednosti hrane, veterinarske i fitosanitarne politike“, emitovan je promotivni film u kojem je pet poljoprivrednih proizvođača iz različitih grana govorilo o tome kako su osnovali svoja porodična gazdinstva, putu koji su do danas prošli, kao i o preprekama i uspesima na tom putu.

    Učesnici u filmu su u nastavku događaja, u razgovoru sa predstavnicima ministarstva i Delegacije EU naveli su gde vide mogućnosti, ali i prepreke za dalji razvoj, kakvu podršku očekuju od države, kao i koliko im znači pomoć koju su ostvarili kroz domaće podsticajne mere ili, pak, kroz direktnu podršku EU za poljoprivredu i ruralni razvoj – IPARD fondove.  

    Poljoprivrednici, među kojima je bilo nekoliko korisnika sredstava iz evropskih fondova, ali I onih koji su početne korake napravili uz pomoć nacionalnih podsticajnih mera slažu se da je takva pomoć ne samo dobrodošla već i neophodna. Oni su naveli da porodična gazdinstva ne mogu opstati samostalno, da im je potrebno udruživanje, ali i pomoć prilikom plasmana robe.

    Program menadžer Delegacije EU za poljoprivredu i ruralni razvoj Laslo Arendaš naglasio je da je cilj da se agenda EU približi poljoprivrednicima u Srbiji kako bi se što lakše prilagodili u procesu pristupanja EU. Arendaš je naveo da je cilj predstavnika EU u Srbiji da osmisle način na koji će dopreti do svih poljoprivrednika, da im objasne koje će sve koristi imati, kao i koje su to dobrobiti koje sui m već na raspolaganju, poput sredstava iz IPARD fondova.  

Od 2000. godine EU je donirala 230 miliona evra za poljoprivredu i bezbednost hrane u Srbiji, a glavni pravci pomoći su zaštita životne sredine, zdravlje ljudi, bezbednost hrane, dobrobit životinja, održavanje tla u dobrom stanju.